Zaandam: Klauwershoek

Noordhollands Dagblad, editie Zaanstreek, van 2 mei 2022

Ronald Massaut

INTERVIEW Mo Darestani, op randje van faillissement, maar VS lonkt

Fysiek en geestelijk opgebrand door ellende

Mo achter de bar. (foto Cees Hartman)
Natuurlijk is Mo Darestani teleurgesteld. Niet in de vaste gasten van zijn drie horecazaken in de Zaanse Klauwershoek. Gebrek aan steun van de overheid heeft hem gebroken. Faillissement dreigt. Hij wil terug naar Amerika, maar zijn vrouw niet.
Zaandam - Mo Darestani wordt heen en weer geslingerd tussen de gouden bergen van weleer in de VS en de puinhoop die hij hier in Nederland achterlaat. In Amerika was hij een succesvol ondernemerentertainer, voor hij in 2019 naar Nederland kwam. Dat kan hij weer worden, maar niet met het faillissement dat hem hier wacht. "Ik weet niet precies wat de juridische gevolgen zijn als ik hier vertrek."
Mo investeerde naar eigen zeggen ruim een half miljoen in de overname van drie horecazaken in Zaandam: Hij nam voor corona het bekende Café De Oude Herberg over, gevolgd door Café de Blauwe Lantaarn. Die werd met tegen flinke kosten verbouwd tot loungebar Amerika Hier. En toen brak de coronacrisis uit. Horeca dicht, geen inkomsten. En geen coronasteun, want Mo kon geen verdiensten uit het verleden laten zien, nodig om een beroep op de steun te kunnen doen.
Derde zaak
Waarom hij in december 2020 - al diep in de ellende - nog een derde zaak, café De Kapiteinshut, erbij nam? "Ik dacht dat corona snel over zou gaan en de condities waren erg goed. Daarmee zou ik ook de verliezen van de twee andere zaken kunnen aanvullen."
Maar helaas. Met de tweede lockdown was de coulance van pandbazen en leveranciers van de eerste gedwongen ’drooglegging’ ook voorbij. Mo moest weer het volle pond gaan betalen, terwijl de inkomsten op nul bleven.
’Helemaal kapot’
Iraniër Mo Darestani kwam met zijn echtgenote (half Nederlands) naar Nederland om dichter bij de familie te zijn. Die wens is niet veranderd, maar zijn persoonlijke omstandigheden wel. "Ik heb hier niets meer, alleen maar problemen. En niet alleen financieel. Het gaat ook niet goed met mijn gezondheid. Ik ben helemaal kapot."
Vastgelopen
Mo Darestani eenzaam en alleen met zijn gedachten in de Klauwershoek. (archieffoto Cees Hartman)
Vaste gast Ed Pijnappel heeft zich het lot van Mo aangetrokken. Hij regelt zo goed en zo kwaad als dat gaat de vastgelopen zaken van Darestani, die geen Nederlands spreekt. Bezorgd is hij ook als vriend. Zo startte hij een crowdfunding. "De laatste keer dat ik gekeken heb was de opbrengst iets van achthonderd euro. Daar red je het niet mee."
"Het gaat slecht met Mo", vervolgt Pijnappel. "Ook zijn vrouw zit er helemaal doorheen. Zij wordt heen en weer geslingerd door de keuze: óf haar man volgen terug naar Amerika óf de familie in Nederland. Dat is tenslotte waarvoor ze terug zijn gekomen."
"Mijn vrouw wil niet terug", bekent Mo. "Dat maakt de beslissing zo moeilijk. Maar hier heb ik niets meer. In Amerika kan ik weer een business opbouwen. Maar dan moet ik wel eerst weten of een faillissement hier in Nederland mij daar achtervolgt. Als ik daardoor geen nieuw bedrijfskrediet kan krijgen, dan, dan, dan... Ik weet het niet."
Om op korte termijn uit de problemen te komen staat zijn best verbouwde en meest courante cafébedrijf, Amerika Hier, ’te koop’. Overnameprijs van goodwill en inventaris is 75.000 euro, huur 1.750 euro per maand.
Vriend Ed Pijnappel: "Het staat al enige tijd te koop, maar er zijn nog geen serieuze reacties. Wie durft nu te investeren, wie heeft nu nog geld? Het ziet er niet best uit voor Mo.”