Knollendammerstraat 159

Encyclopedie van de Zaanstreek, blz. 165

Dekker bv, Drukkerij Remmert. Drukkerij te Wormer, fabrikant van diverse soorten vouwkartonnages voor met name de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf werd opgericht in 1896 door Remmert Dekker Pietzoon, die met een startkapitaal van 1000 in Wormerveer een papierhandel begon. Het bedrijf specialiseerde zich al snel in de produktie van en handel in verpakkingsmaterialen voor banketbakkers; tot 1972 bleven gebakdozen het belangrijkste artikel. Desondanks was in 1938 de doelstelling van 'Luxe Papierwarenfabriek Remmert Dekker': de handel in- en de fabricage van papierwaren en aanverwante artikelen en al wat daarmee in verband staat in de ruimste zin des woords.'
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon het bedrijf door blijven produceren, totdat de stroomvoorziening stagneerde. Daarna hield men een deel van het personeel aan het werk door hen van 'bijbeldrukpapier' sigarettenvloeitjes te laten maken. Na de oorlog kwam de onderneming snel weer op de vooroorlogse grootte, van ca. 20 werknemers. In 1959 werd het bedrijf omgezet in een nv (Drukkerij Remmert Dekker nv); in 1972 volgde de omzetting in een bv. In 1964 werd in verband met ruimtegebrek een deel van de produktie verplaatst naar Wormer; in 1970 verhuisde ook het resterende deel van het bedrijf naar deze gemeente. Het bedrijf groeide uit tot een onderneming met 3000 vierkante meter produktieruimte, 5000 vierkante meter magazijnruimte en 1000 vierkante meter kantoorruimte. Aanschaf van nieuwe machines en de overgang van boekdruk op offset (1972) zorgden voor een belangrijke uitbreiding van het assortiment. Het bedrijf richt zich thans op de hele vouwkartonnagemarkt. Bij Remmert Dekker bv waren in 1991 circa 75 personen in dienst.

Het bedrijf ontving op 19 augustus 1996 de onderscheiding 'hofleverancier'.

van de website www.everyoneweb.com/digitalnederland

Remmert Dekker

Remmert Dekker bv drukkerij te Wormer, fabrikant van diverse soorten vouwkartonnages voor met name de voedingsmiddelenindustrie.
Het Bedrijf werd opgericht in het jaar 1896 door Remmert Dekker Pietzn, die met een startkapitaal van fl. 1.000,= in Wormerveer aan de Celebesstraat een papierhandel begon.
Het bedrijf specialiseerde zich al snel in de productie van en de handel in verpakkingsmatrialen voor de banketbakkers, zoals dozen voor de HEMA cake.
Tot het jaar 1972 bleven gebaksdozen en cake dozen het belangrijkste artikel.
Desondanks was in hetb jaar 1938 de doelstelling van 'Luxe Papierwarenfabriek Remmert Dekker'de handel in en de fabricage van papierwaren en aanverwante artikelen en al wat daarmee in verband staat in de ruimste zin des woords.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon het bedrijf door blijven produceren, totdat de stroomvoorziening stagneerde.
Daarna hield men een deel van het personeel aan het werk door hen van Bijbel drukpapier sigarettenvloeitjes te laten maken.
Na de oorlog kwam de onderneming snel weer op de vooroorlogse grootte, van ongeveer 20 medewerkers. In het jaar 1959 werd het bedrijf omgezet in een NV met de naam Drukkerij Remmert Dekker nv, in 1972 volgde omzetting in een BV.
In het jaar 1964 werd in verband met ruimtegebrek een deel van de productie verplaatst naar Wormer.
In 1970 verhuisde ook het resterende deel van het bedrijf naar Wormer.
Het bedrijf groeide uit tot een onderneming met 3000 vierkante meter productieruimte, 5000 vierkante meter magazijnruimte en 1000 vierkante meter kantoorruimte.
De aanschaf van nieuwe machienes en de overgang van boekdruk naar offset in het jaar 1972 zorgden voor een belangrijke uitbreiding van het assortiment.
Het bedrijf richt zich thans (1991) op het hele vouwkartonnage markt.
In 1975 werkte 75 medewerkers in vaste dienst.
Op 17 september 2001 lazen we het volgende bericht in de telegraaf:
Wormer - Brand Kartonfabriek, evacuatie groep omwonenden.
Wormer omwonenden van circa 90 woningen van de vouwkartonfabriek van Remmert Dekker aan de Knollendammerstraat in Wormer zijn Zaterdagavond 15 september geevacueerd nadat er brand was uitgebroken in het bedrijf.
Omdat er asbest, methanol en ethanol waren vrijgekomen mochten de bewoners pas zondag terrug naar hun woningen.
Circa 15 bewoners hebben de nacht in de sporthal doorgebracht.
De brand werd omstreeks 19.00 uur ontdekt.
Ruim 140 brandweerlieden bestreden het vuur waarvan de rookwolken op grote afstand te zien waren.
Ook de blusboot werd bij het bestrijden van de brand ingezet.
Het bedrijf is na de brand weer opgebouwd.