Op de foto houten pakhuizen op de Zaanoever in Wormer.

reacties

Uw reacties kunt u altijd sturen naar de Wormerlander.
Stelt u ook gerust vragen over de site of over Wormer families!.
Acquisitie op dit e-mail-adres wordt niet op prijs gesteld.

Jan Blokker

Uit het Noordhollands Dagblad van 6 januari 2004

E-mail doorsturen op een 'nette' manier

Blind carbon copy voorkomt dat adressen bij spammers komen

Iedereen die surft op het internet en een e-mailadres heeft, kent het verschijnsel: spam, ongewenste en ongevraagde e-mail. Het drijft internetters met een telefoonlijn op hogekosten en wekt veel irritatie bij het ophalen van de dagelijkse hoeveelheid mail.
Is je e-mailadres eenmaal bekend bij 'spammers', dan kom je erbijna niet meer vanaf. Er zijn echter manieren om te voorkomen dat spammers in het bezit komen van e-mailadressen. En daarvan is het op een juiste manier doorsturen van mail. Spammers maken gebruik van programma's die het internet en websites afspeuren op zoek naar e-mailadressen. Die mailadressen vinden ze onder andere op websites waar je het e-mailadres kunt achterlaten in bijvoorbeeld een gastenboek. Wees daarom voorzichtig met het achterlaten van e-mailadressen. Als het nodig is een adres achter te laten, gebruik dan bijvoorbeeld in plaats van de @, het woord apenstaartje of AT(met hoofdletters). Voor spammers wordt het dan al lastig het e-mailadres te achterhalen. Ongewild verspreiden veel mensen met het doorsturen van bijvoorbeeld nepviruswaarschuwingen (hoaxen) veel e-mailadressen.

adressen in Outlook Express

Deze mails worden doorgestuurd aan alle ontvangers in het adresboek, waarbij de e-mailadressen veelal zichtbaar zijn. Niet iedereen is er blij mee dat het e-mailadres ineens zichtbaar is voor onbekenden. Als een spammer deze adressen in handen krijgt kunnen de ontvangers een hoop spam in hun mailbox verwachten.
Een andere manier om spam te voorkomen en de verspreiding van e-mailadressen tegen te gaan, is het gebruiken van BCC in plaats van CC als men mail doorstuurt. Wie mail wil doorsturen naar verschillende adressen en ervoor wil waken dat de ontvangers zichtbaar zijn voor anderen, gebruikt blind carbon copy (BCC) in plaats van carbon copy (CC).
De term carbonpapier is bij velen bekend. Wie vroeger een afdruk wilde maken van geschreven tekst, gebruikte een carbonpapiertje, waardoor de tekst doordrukte op een ondergelegen velletje papier. Daar komt de benaming carbon copy vandaan. Om deze optie te gebruiken in een emailprogramma zoals bijvoorbeeld Outlook van Microsoft, maak je een nieuwe mail aan. Het venster voor de nieuwe mail opent zich. Bovenaan in de menubalk staat: bestand, bewerken, beeld, en invoegen (file, edit en view, in de Engelstalige versie van Outlook). Klik beeld (view) aan, daarin vind je de naam: bcc field. Vink deze aan, eenmaal aangevinkt is BCC vanaf nu zichtbaar als een nieuwe mail wordt aangemaakt of doorgestuurd.
Door voortaan de ontvangers van de mail in BCC te zetten, blijven de e-mailadressen van vrienden, zakenrelaties en kennissen onzichtbaar voor mensen met kwade bedoelingen.
Slechts een enkele keer is het een voordeel (en wel zo netjes) om te weten naar wie die mail allemaal is toegestuurd. Beter is het om dan onder aan de mail te vermelden wie het bericht nog meer heeft ontvangen. De eerst aangeschrevenen weten dan wie op de hoogte is van de inhoud van de mail, zonder dat ze ongevraagd de e-mailadressen in handen hebben.

KLAZIEN HARTOG